Så planterar du träd steg-för-steg guide
Planteringsperioden för träd med rotklump sträcker sig från ungefär slutet av oktober till slutet av april (beroende på väderförhållanden). Undantagen är ekträden och salixträden, som kan planteras från slutet av november till slutet av april.
Vintergröna träd och barrträd har vanligtvis en något längre planteringsperiod än lövträd. Ett träd som odlas i en kruka kan planteras året runt. För alla träd är plantering endast möjlig när det inte är minusgrader.
Följande är en steg-för-steg guide för att plantera träd:
Jordberedning
- Förbered jorden enligt beskrivningen på sidan jordberedning. Om du följer dessa steg kommer du att få en bra start, vilket gynnar trädens tillväxt. Följ dessa instruktioner för att undvika besvikelser – det här steget är halva kampen i din tillväxtframgång!
Planteringsgrop
- Gräv ett hål i marken cirka 1,5 till 2 gånger större än trädets rotklump, både i bredd och djup. Lossa botten av gropen för att låta vattnet rinna av, men tryck också tillbaka jorden ordentligt efter grävning för att förhindra att den sjunker. Gör den sista planteringsgropen lite mindre djup än rotklumpens höjd (2 till 5 cm), använd planteringsjord blandad med jorden från planteringsgropen för detta, eftersom ett träd inte ska planteras för djupt. Detta med hänsyn till att jorden kommer att sätta sig på grund av trädets vikt.
- Se till att jorden är tillräckligt fuktig och att den innehåller tillräckligt med näringsämnen. Vår organiska startgödsel är perfekt för detta ändamål. Blanda det väl i den befintliga jorden så att trädet kan växa ordentligt. Plantera aldrig ett träd direkt i kompost eller gödslad trädgårdsjord, utan blanda alltid dessa tillsatta näringsämnen väl i den befintliga jorden för att förhindra blad- och rotbrännskador.
Instruktioner för plantering
- Ta bort plastkrukan eller kokosfibermattan innan du planterar. Vissa rotklumpar är inlindade i säckväv och ett stålnät. Detta bör aldrig tas bort före plantering. Plantera helt enkelt hela rotklumpen, inklusive säckväv och nät. Dessa kommer naturligt brytas ned i jorden.
- Placera trädet i gropen och kontrollera att det inte är djupare än kanten på hålet. Du kan se på trädstammen hur djupt det stod i plantskolan. Det kommer fortfarande att finnas lite jord på den del som har legat under marken och denna kommer att vara mörkare i färgen. Om planteringsgropen är för djup, ta bort trädet från gropen och lägg till ett lager jord. Se till att planteringsgropen är något mindre djup än rotklumpens höjd (2 till 5 cm). Stänk sedan lite vatten på rotklumpen så att trädet har tillräckligt med fukt när det sätts i marken.
- Fyll sedan hålet till 1/3 med en blandning av den borttagna jorden och Heijnen planteringsjord och stänk på lite mer organisk startgödsel. Se till att trädet står rakt och kränger stadigt i jorden runt rotklumpen.
Placering av trädstolpar
- För att förhindra vindrörelser och risk för att de fiberrika rötterna slits sönder är det viktigt att använda trädstolpar. Använd en jordborr för att borra två eller tre hål precis bredvid rotklumpen (undvik dräneringsröret om ett sådant används). För träd med en stamomkrets på upp till 14 cm räcker det med två stolpar; för större träd behövs tre stolpar. Ta hänsyn till rådande vindriktning och placera trädstolparna så att trädet rör sig fram och tillbaka så lite som möjligt. Se till att trädstolparna är minst 1/3 i marken för tillräcklig styrka.
- Fäst en rem på varje stolpe med spik och linda den en gång runt stammen (per stolpe). Så, beroende på storleken på trädet, kommer det att ha två eller tre stolpar och därför också två eller tre remmar runt stammen. Att placera dem mitt emot varandra (med hänsyn till den rådande vindriktningen) eller i ett triangulärt arrangemang kommer att förhindra vindrörelser och därmed skador på de fibrösa rötterna.
- Fyll nu ¾ av planteringsgropen och kräng i jorden ordentligt igen. Återigen rekommenderar vi att blanda i Heijnen planteringsjord (om du använder ett dräneringsrör, se till att ingen sand kommer in i röret när du återfyller planteringsgropen). Fyll sedan i resten av gropen och kräng in jorden ordentligt för sista gången. Se till att även toppen av rotklumpen är väl täckt med ett lager jord. Du kan också skapa en vattenreservoar genom att höja jorden i en cirkel runt trädet för att hålla vattnet inom området kring rotklumpen under vattning.
Vattning
- Sprid sedan lite mer Heijnen planteringsjord över marken och vattna trädet ordentligt. Detta kommer att få jorden att sjunka lite, vilket gör att rötterna får bättre kontakt med jorden. Fukten gör att träden kan slå rot snabbare och bilda fibrösa rötter fortare. Eventuellt gödselmedel som appliceras kommer också omedelbart att frigöra näringsämnen när det kommer i kontakt med fukt.
Ett nyplanterat träd bör få hjälp genom att vattnas under det första och andra året (beroende på tid på året för plantering). Under uppryckningen kommer en del av rötterna oundvikligen att skäras av, vilket lämnar trädet med färre rötter. Dessutom sträcker sig rötterna ännu inte längre än till rotklumpen, så trädet har färre möjligheter att dra vatten och näring från jorden. Därför är det viktigt att hålla rotklumpen tillräckligt fuktig för att förhindra att trädet torkar ut. Håll rotklumpen och jorden runtomkring den fuktig, men övervattna inte! Om platsen ständigt är genomblöt, kommer rötterna att börja ruttna, vilket resulterar i att trädet så småningom dör. När trädet väl är etablerat och rotsystemet är ordentligt utvecklat igen, kommer trädet i allmänhet att kunna upprätthålla sin egen vattenförsörjning.
Var försiktig i början när du använder droppslangar. Dessa kan delvis hjälpa till med vattenhanteringen, men i ett tidigt skede sträcker sig rötterna ännu inte längre än till rotklumpen och att enbart använda en droppslang kommer inte vara tillräckligt. Eftersom trädet ännu inte är rotat då bör (extra) vatten appliceras på och runt rotklumpen med ett munstycke. Först när trädet är fullt rotat är en droppslang tillräcklig och idealisk för användning under torra perioder.
För väl rotade träd är det tillrådligt att vattna endast under förhållanden då det råder ihållande torka. När du vattnar ett etablerat träd är det bättre att ge en generös mängd vatten en gång istället för en liten mängd varje dag. Låt jorden torka ut lite efteråt, så att rötterna stimuleras att själva jaga vatten i jorden.