Vilka häckväxter kan förökas?
Du känner igen känslan: du är så nöjd med den vackra häcken i din trädgård att du skulle vilja ha ännu mer av den. Så varför köpa nya häckplantor eller så dem när du kan föröka dem själv? Många läsare kommer förmodligen att tänka: nej, inte jag. Jag tänker väl inte göra saker och ting svåra när de kan göras enkelt? Det är ett alternativ. Men det finns gott om människor som läser den här bloggen och kanske till och med säger högt: "Oavsett vad som händer ska jag föröka min häckplanta idag". Och det är vad den här bloggen handlar om. Vad förökning är, hur man går tillväga och när. Och vilka häckväxter som lämpar sig för det. Läs med!
Vad är förökning och hur går det till?
Du förökar en växt med hjälp av sticklingar. Det gör du genom att klippa av en liten del av en vuxen växt och låta den växa till en ny planta.
Förökning har ett antal fördelar
- Den nya plantan har exakt samma egenskaper som den vuxna plantan;
- Det är billigare än att köpa nya plantor.
Spridning har också en nackdel
Låt oss förklara. Att föröka sig är mycket mer arbete än att köpa en ny häckplanta och plantera den i jorden. Eller att plantera frön i marken. Och inse att du inte har någon garanti för att det blir en framgång. Det beror på många faktorer. Inte minst att du också behöver lite tur. Och glöm inte bort tålamodet.
Det finns många sätt att föröka en häck på.
Det finns ett antal olika sätt att föröka häckväxter: till exempel på sommaren (sommarstickning) och på vintern (vinterstickning). Och det finns olika delar av växterna som används för förökning. Ibland tar man en stickling med ett skott som vuxit ut, andra gånger tar man en stickling med en bit rot. Allt beror på växtarten. Med vissa växter är det viktigt att skapa optimala förhållanden genom att låta sticklingen rota sig i ett växthus. Det är viktigt att sticklingen inte möglar på grund av att den får för mycket vatten.
Vilka populära häckväxter kan du föröka?
Nu vet du i stort sett hur du ska gå tillväga för att föröka. Mycket praktiskt. Men du vet ännu inte med vilka häckväxter du kan göra det. Det ska vi berätta om hädanefter. Vi diskuterar att ta sticklingar från de mycket populära häckväxterna: Thuja, Liguster och lagerblad. Det betyder inte att andra häckväxter inte lämpar sig för att ta sticklingar, men åtminstone med dessa är det mycket väl möjligt. Om du vill veta om din häckväxt också kan beskäras kan du fråga vår kundtjänst.
Thuja eller Tree of Life sticklingar
På våren tar du ettåriga skott som är minst 10 centimeter långa och över 5 millimeter tjocka från Thujas sidogrenar. Sätt dem helt under vatten i en bricka. Du kommer att se att dessa sticklingar bildar rötter ganska lätt. Placera dem sedan i en förökningsmaskin med krukkompost eller sticklingsjord och vänta.
Klippning av lagerblad (Prunus laurocerasus)
I slutet av våren eller på hösten tar du halvhärdiga sticklingar från laurellen. Placera sticklingarna i speciell sticklingsjord och tillsätt lite svampmedel. Detta främjar tillväxten av rötterna. Sticklingarna gillar en varm (ca 18 grader) och fuktig miljö. När de första rötterna och knopparna dyker upp kan du vidareodla sticklingarna i en kruka.
Häckväxten Privet (Ligustrum) sticklingar
Ligustrum klipps bäst på vintern. Klipp av en 10 centimeter lång bit av den vedartade delen. Behandla sticklingarna med något svampdödande medel. Bind ihop sticklingarna och sätt dem i kylskåp eller i en kruka utomhus. Var försiktig så att de inte fryser. På våren placerar du sticklingarna i en förökningskruka. Det är först då som rötterna börjar växa. Så det är ingen panik. Ge dem mycket vatten under denna period och ha tålamod.
Vill du vara säker på ett bra resultat?
Vi har redan skrivit att resultatet också kan bli en besvikelse. Sticklingar beror på många saker. Om du vill vara säker på ett bra och vackert resultat - och framför allt snabbt - ska du köpa nya häckplantor. Framgången är garanterad.