Hur transplanterar man framgångsrikt sin bokhäck?
Där står han, i trädgården. Din bokhäck. Kolossal i längd och bredd. Det verkade vara den perfekta platsen för Fagus Sylvatica eller grönbok, som häckväxterna också kallas, för flera år sedan, men nu visar det sig vara den sämsta platsen någonsin. Ni har ändrat hela trädgårdens utformning och häckväxterna är nu i vägen. Hmm... Vad gör vi nu? Du fruktar tanken på att omplantera den. Hur i hela friden gör man det? Kan man bara flytta en bokhäck på det sättet? Kommer den att överleva? Och när är den bästa tiden att plantera om den? Allt detta är frågor som kommer att besvaras i den här bloggen. Så läs gärna vidare!
Hur man återplanterar en bokhäck
En liten varning. Att flytta en bokhäck är ett tufft jobb, det ska vi vara ärliga om. Det beror på hur starka häckens grenar är sammanflätade och hur underjordiska rötterna är sammanflätade. Generellt sett är det svårare att flytta häcken ju äldre den är. En tröst är att om du gör det på rätt sätt har du större chans att lyckas.
När flyttar du din bokhäck?
Vi börjar direkt med den period då du har störst chans att lyckas med flytten. Du bör vara försiktig med alla träd och växter, inklusive bokhäcken. Den bästa idén är att vänta tills saftflödet från rötterna till bladen har upphört. Under den tiden behöver häcken lite eller inget vatten. Perioden för bokhäckar är från november till mars månad. Antag att du flyttar den i början av december, i så fall kan häcken tillbringa hela vintern med att skapa nya rötter. Man kanske inte förväntar sig detta när det är lite kallare, men jorden strax under ytan är fortfarande ganska varm.
Grenarna sitter ihop
Vi har redan skrivit att bokhäckens grenar sitter ihop. Detta ger dig en mycket tät häck. Mycket trevlig normalt sett, eftersom: mer avskildhet. Men nu när du ska transplantera den är det en verklig nackdel. Du måste vara mycket noga med att separera grenarna. När häcken väl står på sin nya plats måste du försiktigt väva ihop grenarna igen. På så sätt ser det ut som om ingenting har hänt, men under tiden...
Skada rötterna så lite som möjligt
Trodde du att grenarna var det största problemet? Ingenting kan vara längre från sanningen. Rötterna är det mest problematiska. Du måste trots allt ta isär även dessa. Ett mycket svårt och tidskrävande arbete. Du måste vara extremt försiktig för att skada så få rötter som möjligt. I och för sig är det inte så farligt om de är lite skadade, så länge de har tillräckligt lång tid på sig att återhämta sig före våren. Försök därför att transplantera bokhäcken så tidigt som möjligt i november eller december. Detta innebär att häcken fortfarande har månader på sig att återhämta sig. Det vore därför extra trevligt om du kan flytta flera häckplantor på en gång. På så sätt skadas färre rötter och häckplantorna har större chans att överleva.
Tillföra svampmykorrhiza
Den goda svampen mykorrhiza är det som bokhäcken behöver för att växa. Den skyddar också plantorna från dåliga svampar. Bokarna gör själva bra svamp, men när den flyttas stannar den kvar. För att öka chanserna att häcken fortfarande står i full prakt i din trädgård om ett år är det klokt att tillsätta svampen i jorden på den nya platsen. Du måste också ta hänsyn till att bokhäcken gillar att stå i humusrik jord som också dräneras väl.
Hur börjar du?
Gräv upp bokhäcken. Försök att få en så stor rotklump som möjligt med så många rötter som möjligt. Linda sedan in rotklumpen i en säckväv eller en antirotväv. På så sätt ser du till att rotklumpen förblir hel och du förlorar mindre jord.
Har du följt alla råd? Då finns det bara en sak kvar att göra och det är att hålla tummarna för att din bokhäck börjar växa. Lycka till!